Zaloguj
Zarejestruj
Zaloguj
Zarejestruj
Nasz Dział Obsługi Klienta pracuje w godzinach:
pn. - pt.: 8:00-17:00, sob.: 8:00 - 14:00
email: info@dekordia.pl
Panele podłogowe to doskonałe rozwiązanie do mieszkań. W większości polskich domów na podłodze
w kuchni królują płytki ceramiczne, jednakże w ostatnich latach trend ten ulega szybkiej zmianie. Dzięki postępowi w technologii produkcji paneli podłogowych zastosowanie ich w kuchni nie jest obecnie problemem. Czy zatem przy remoncie kuchni powinniśmy rozważyć zastosowanie paneli podłogowych
w kuchni zamiast tradycyjnych płytek ceramicznych? Zdecydowanie tak!
Kuchenne panele podłogowe mają kilka niewątpliwych zalet nad innymi rozwiązaniami technologicznymi, które zdecydowanie powinniśmy przeanalizować przed wyborem ostatecznego rozwiązania.
Największą obawą przed położeniem w kuchni paneli podłogowych jest ich odporność na zalanie oraz zawilgocenie. Jak wiadomo, panele podłogowe produkowane są z drewna, drewno zaś po zamoczeniu zwiększa swoją objętość a to może spowodować wypaczenie się powierzchni. Panele podłogowe do zastosowania w kuchni są jednakże dodatkowo zabezpieczane przed wilgocią. Producenci opisują ten rodzaj zabezpieczenia jako Aqua Stop – całkowita ochrona przed zalaniem oraz Aqua Resistant - zabezpieczenie przed zawilgoceniem. Nowoczesne panele kuchenne wysokiej klasy są całkowicie wodoodporne na co producenci udzielają wieloletniej gwarancji.
Warto pamiętać aby do zastosowań kuchennych wybierać panele podłogowe klasy 23, czyli przeznaczone
do pomieszczeń mieszkalnych o najwyższej odporności na użytkowanie. Oprócz tego powinniśmy wybrać również panele odznaczające się klasą ścieralności A4 lub A5. Wbrew pozorom, w kuchni spędzamy dużo czasu, a pewne części podłogi są używane wyjątkowo intensywnie jak np. podłoga przy płycie grzejnej, zlewozmywaku czy lodówce. Panele o klasie ścieralności A3 mogą się po kilku lub kilkunastu latach wytrzeć
i odbarwić.
Panele podłogowe mają wiele zalet, które powodują, że wybieramy je coraz chętniej. Co powoduje taką ich popularność? Kilka ciekawych praktycznych właściwości, do których należą m.in.:
Panele drewnopodobne w kuchni wyglądają wyjątkowo elegancko. To chyba najważniejsze zalety paneli podłogowych do kuchni. Czy są zatem jakieś wady? My takowych nie znajdujemy.
Kuchenne panele podłogowe są produkowane w wielu wzorach i kolorach. To jakie wybierzemy zależy wyłącznie od naszych upodobań.
Obecnie najbardziej popularnymi panelami do kuchni są panele drewnopodobne odwzorowujące wygląd naturalnej podłogi z desek dębowych lub jesionowych. Takie panele są ponadczasowe i świetnie pasują do wszelkiego rodzaju wnętrz – od tradycyjnych kuchni po kuchnie nowoczesne, modernistyczne czy kuchnie stylizowane np. na wiek XIX. Wielką zaletą jest to, że takie panele nigdy nie wyjdą z mody, będą pasować
w zasadzie do dowolnych aranżacji a sama podłoga będzie wyglądać ciepło i stylowo.
Jeśli uznamy, że panele drewnopochodne nie są w naszym stylu, bez problemu znajdziemy inne wzory,
jak np. panele imitujące podłogę z kamienia czy też te imitujące beton.
Kolejnym modnym rozwiązaniem są panele kuchenne pokryte grafiką czy też mające niestandardową lamelowość. To rozwiązanie szczególnie preferowane jest w nowoczesnych, minimalistycznych kuchniach.
Classen Loft cerama |
Egger vallato |
Ter Hurne t13
|
Kaindl design creative
|
Balterio xpressions mare |
Balterio xpressions piano |
Villeroy heritage blue lea |
Kolejną często wybieraną grupą paneli podłogowych są panele imitujące drewno egzotyczne. Często są to ciemne lub czerwieniejące odmiany drewna, ciepłe jak drewno europejskie, ale nadające naszym wnętrzom nieco ekstrawagancji i luksusu.
Ciekawe pod względem swojej faktury są również panele podłogowe posiadające czterostronną fugę
w kształcie litery V (tzw. V-fugę). Takie rozwiązanie upodabnia naszą podłogę do tych wykonanych
z desek z litego drewna.
Classen discovery dąb
|
Egger dąb nord jasny |
Swiss Krono exclusive
|
Classen adventure
|
Quickstep classic dąb
|
Balterio dolce vita
|
Osobną klasą paneli podłogowych stosowanych w kuchni są panele winylowe, które dzięki technologii wykonania mają kilka niezaprzeczalnych zalet:
Te właściwości paneli winylowych często decydują o ich zastosowaniu jako podłoga w kuchni. Mnogość faktur i kolorów paneli podłogowych do kuchni może przyprawić o ból głowy i niełatwo jest wybrać panele do naszej wymarzonej kuchni. Jeśli ktoś spytałby nas, jaki model będzie najbardziej uniwersalny
i ponadczasowy, to najprawdopodobniej polecilibyśmy panele z wyraźnym usłojeniem w kolorach naturalnego drewna, które odwzorowują układ desek z europejskiego drzewa – jesionu lub dębu. Aktualnie trudno wyobrazić nam sobie aranżacje kuchni, do których taka podłoga by nie pasowała. (galeria paneli podłogowych kuchennych odwzorowujących układ desek z europejskiego drewna – jesionu lub dębu).
1. przede wszystkim wystrojem i stylem mieszkania. Jeśli postanowiliśmy zaaranżować mieszkanie
w określonym stylu warto aby wystrój mieszkania był spójny;
2. ważny jest również styl życia domowników. Jeśli raczej stołujemy się „na mieście” a w kuchni przygotowujemy zazwyczaj herbatę lub kawę możemy wybrać panele o klasie ścieralności A3. Jeśli zaś naszym hobby jest gotowanie i po kuchni poruszamy się jak Magda Gessler gotująca w szpilkach kołduny litewskie w sosie maślanym to raczej powinniśmy zastanowić się nad panelami klasy A4 lub nawet A5;
3. koniecznie musimy także zwrócić uwagę na przeznaczenie paneli i bezwzględnie wybierać te
z oznaczeniem Aqua-stop lub Aqua resistant. W innym przypadku panele pod wpływem wilgoci mogą się wypaczyć i wymiana paneli po krótkim czasie użytkowania stanie się przykrą koniecznością;
4. czy warto kierować się ceną? O tym już za chwilę :)
Na koniec naszego poradnika porozmawiamy o cenie. Dla wielu z nas cena ma decydujące znaczenie. Koszt zakupu paneli może się wahać od 31 zł/m2 do nawet 180 zł/m2 i więcej. Czy warto zatem kierować się ceną przy wyborze paneli podłogowych do kuchni? Naszym zdaniem raczej niekoniecznie, popatrzmy na fakty. Kuchnie zazwyczaj mają ok. 15 m.kw. powierzchni, różnica zatem w zakupie tańszych paneli w cenie ok. 60 zł/m2 a droższych w cenie 100zł/m2 wyniesie 600zł. Jeśli tę kwotę podzielimy na 20 lat (tyle trwa średni czas użytkowania podłogi) to koszt pomiędzy droższymi dobrej jakości panelami a tańszymi wyniesie 30 zł rocznie czyli ok. 2,5 zł miesięcznie. Jeśli dodamy jeszcze ryzyko konieczności szybszej wymiany tańszych paneli to inwestycja w nieco droższe, ale za to sprawdzone i jakościowe panele może wydać się jeszcze bardziej uzasadniona.
Naszym zdaniem estetyka i przyjemność długotrwałego korzystania z kuchni (ale również i innych pomieszczeń) jest ważniejsza niż jednorazowe zapłacenie pewnej kwoty, jeśli oczywiście taki wybór nie zrujnuje naszego portfela. Poniżej prezentujemy wybór, specjalistów sklepu Dekordia, najlepszych paneli podłogowych w określonej grupie cenowej. Zapraszamy do obejrzenia naszych paneli i aranżacji a także do skorzystania z naszej oferty. Jeśli potrzebują Państwo porady specjalisty prosimy zadzwonić na nr
607 377 606 lub 81 440 53 75.
Panele podłogowe do kuchni do 50 zł m.kw.
Classen adventure fresco |
Egger dąb ilmen |
Kaindl buk serina |
Panele podłogowe do kuchni do 70 zł m.kw.
Balerio dolce dąb barrel |
Classen discovery dąb
|
Quickstep classic dąb
|
Panele podłogowe do kuchni do 100 zł m.kw.
Kaindl dąb pharao |
Villeroy contemporary
|
Ter Hurne a11 old
|
Panele podłogowe do kuchni do 150 zł m.kw.
Balterio grande narro
|
Balterio quattro vintage
|
Quickstep exquisa
|
Panele podłogowe do kuchni powyżej 150 zł m.kw.
Barlinek dąb
|
Midas bambusowa deska
|
Quickstep ambient click
|